Ревю на 10242 Mini Cooper MK VII

Здравейте приятели. Малки и големи. Lebgo ви представя ново ревю на един готин модел :) Приятно четене.

През 2014г. излезе моделът 10242-1: Mini Cooper MK VII от фирмата ЛЕГО.
http://brickset.com/…i-Cooper-MK-VII
Направен детайлно по истинският модел на Мини Купър MK VII произвеждан от 1996 -2000г.
https://en.wikipedia…76.E2.80.932000

Той е от Лего серията CREATOR, и според мен си заслужава надписа на кутията EXPERT. Изпълнен е изцяло като класическия модел в цветове маслено зелено и бяло. Маслено зелените части сами по себе си са ценни от своята рядкост. Моделът съдържа 1077 части , по надписът на кутията и според мен е Лего сетът със най-много резервни части на който съм попадал. При мен останаха 51 дребни резервни части, дори се учудих дали не съм пропуснал нещо от инструкциите.

КУТИЯТА :

(цитат) “Голяма и пълна с части. ” :). Хубавото е, че е заснет и поместен и истинският модел на Мини Купър редом до лего моделът. По същия начин се е процедирало и при кутиите на :
10187 http://brickset.com/…lkswagen-Beetle
и
10220 http://brickset.com/…n-T1-Camper-Van
и трите модела според мен са от един тип серия. Наскоро излезе и ферари F40 от същия калибър дизайнерски модел.

Съдържание на кутията :

Имате две големи книжки и 8 пликчета с части. Пликчетата са номерирани с числа от 1 до три, виж снимката. Има и две листовки със лепенки за брандинг и за регистрационните номера на Купъра.Интересното е, че имате различни регистрационни номера за няколко държави ( в които се е разпространявал автомобилът).

Мини фигурки – Няма.

Уникални части :

В сетът има доста редки маслено зелени части, участвали в малко други сетове до сега. Има одеяло за пикник (най-чаровната част от сета, приспособленията за пикник). Одеялото е специално произведено за сета. Имате 4-5 части по архитектурата, дизайна и захващането отново в м.зелено специално направени за този модел. Уникални части откъм дизайн за този сет освен одеяло няма. По коментари от съфорумци моделът може да се изпълни изцяло и в още няколко цвята, жълт, ярко червен и ярко син.

Външен дизайн :

Въпреки леката ръбатост, смятам, че моделът е изключително близо до оригиналният си предшественик, като дизайн, пропорции, детайлност, спазване на наклони и извивки. Детайлите като калници, брони, капачка за горивото, покрив, странични огледала, кънките от минифигурка за дръжки на ватите са изпипани страхотно. Ако погледнете моделът от 2-3 метра ще го объркате с пластмасов цял макет а не, че е направен от Лего части. Това се дължи на изключително малкото външни стъдове ( Лего пъпки ) които са оставени по купето.

Вътрешен дизайн :

Кожените седалки тип шахматова тапицерия изискват огромен брой части, но за сметка на това са страхотно измислени и откъм дизайн на формата и откъм дизайн на тапицерията. Има кожена тапицерия и по вътрешната страна на вратите. Скоростен лост, ръчна спирачка, 2 колони за радиото, самото радио, скоростомери и страхотен волан за английско движение поместен в дясната част на предницата са запълващата част от маняшката вътрешност на Мини Купъра.
От Лего не са се спрели до тук, под предния капак се крие в оригинални цветове моторът на автомобила. Под страхотния и трудно разбираем откъм отваряне заден капак (багажник) има добре подредени аксесоарите за пикник. Те включват : одеяло, бутилка за вода или алкохолна течност в светло синьо, дизайнерска ретро кошница пълна с хляб и две пити кашкавал (сирене).
Когато всичките аксесоари биват извадени, под дъното на багажника се отваря долен таен сектор в който стои резервната гума. Както би трябвало тя е по-тясна от нормалните 4 гуми на автомобила.

Двете емблеми на Мини купърът са от фин детайлен принт на сребърно хромирана лепенка (жестоки) :).

Като цяло това е един от наистина заслужаващите си модели от Лего оригинални сетове. Според мен всеки фен би трябвало да го притежава.

Минуси :

Първият минус според мен е голям. Това е липсата на възможност на въртене на предните гуми. Наистина пространството за въртене в момента е невъзможно. Но би ми се искало от Лего да се бяха справили с този проблем и да видя моделът с гуми на 30 градуса да речем.
Вторият минус е минимален откъм дизайн. Воланът е толкова голям, че опира в седящата част на седалката. Ако се опитате да сложите да речем technic мини фигурка, няма как да и се поместят краката.

Заключение:

Въпреки минусите, по скромното ми мнение моделът е меко казано СТРАХОТЕН. Аз го оценявам като 10 от 10.
Бих искал Лего да продължат да произвеждат детайлни EXPERT модели на коли и не само.

Дано снимките които направих да ви допринесат до по-детайлна представа за този невероятен сет 10242 Mini Cooper !!!
Прикачено изображение: 13976453798_7421c6b297_b.jpg

Прикачено изображение: 14371245130_f24e8fc27d_z.jpg

Прикачено изображение: IMG_7071.JPG

Прикачено изображение: IMG_7072.JPG

Прикачено изображение: IMG_7073.JPG

Прикачено изображение: IMG_7075.JPG

Прикачено изображение: IMG_7077.JPG

Прикачено изображение: IMG_7078.JPG

Прикачено изображение: IMG_7079.JPG

Прикачено изображение: IMG_7080.JPG

Прикачено изображение: IMG_7081.JPG

Прикачено изображение: IMG_7082.JPG

Прикачено изображение: IMG_7083.JPG

Прикачено изображение: IMG_7084.JPG

Прикачено изображение: IMG_7085.JPG

Прикачено изображение: IMG_7086.JPG

Прикачено изображение: IMG_7087.JPG

Прикачено изображение: IMG_7088.JPG

Прикачено изображение: IMG_7090.JPG

Прикачено изображение: IMG_7091.JPG

Прикачено изображение: IMG_7092.JPG

Прикачено изображение: IMG_7093.JPG

Прикачено изображение: IMG_7094.JPG

Прикачено изображение: IMG_7095.JPG

Благодарности на Кирил Иванов за ревюто!